Electrica a reusit sa ajunga cel mai mare furnizor de energie electrica de pe piata de profil, depasindu-si in primele sapte luni ale anului concurentul direct, Energy Holding, potrivit datelor Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei.
Compania a anuntat ca a inregistrat in primele noua luni ale anului o cifra de afaceri de 4,5 mld. lei (1,25 mld. euro), in crestere cu 30% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Profitul brut obtinut a ajuns la un nivel record de 1,6 mld. lei (444,4 mil. euro), de noua ori mai mare comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, pe fondul privatizarii Electrica Muntenia Sud. Potrivit conducerii companiei, in portofoliul Electrica se afla acum cei mai mari consumatori locali, Alro Slatina, ArcelorMittal Galati si Oltchim Ramnicu-Valcea. Cu toate ca livrarile de energie catre aceste companii sunt de ordinul milioanelor de MWh, Electrica nu a fost prezenta recent pe nicio platforma de tranzactionare a energiei electrice (OPCOM sau BRM) acolo unde se fac in mod obligatoriu toate vanzarile de energie din partea producatorilor.
" Pentru cantitatea de energie necesara satisfacerii acestor contracte am apelat atat la importuri, dar
ne-am bazat si pe piata locala", a declarat Corneliu Stan, directorul general al companiei, fara a mentiona insa cantitatea pe care o livreaza celor trei consumatori. Stan spune ca a castigat contractul cu Alro in vara acestui an si ca are asigurata pentru anul viitor circa 80% din cantitatea necesara in conditiile dublarii livrarilor de energie.
Alro consuma anual circa 3 TWh de energie, adica aproape 5% din consumul la nivel national, Oltchim are nevoie de circa 1,35 TWh anual, in timp ce ArcelorMittal Galati are un consum de aproximativ 2,2 TWh anual.
"Putem sa majoram cantitatile si pentru Alro, si pentru Oltchim", a spus Stan, adaugand ca ArcelorMittal G