Fostul presedinte ANRCTI, Dan Georgescu, a declarat, vineri, pentru HotNews.ro ca a atacat in instanta Ordonanta de Urgenta prin care s-a restructurat vechea autoritate, atentionand ca noul act stirbeste grav independenta autoritatii fiind mult mai permisiv privind motivele prin care poate fi demis un sef de reglementare. In privinta noilor solicitari ale comisarului european pe telecomunicatii, Viviane Reding, Georgescu sustine ca acestea sunt neobisnuit de dure, tinand cont ca documentele sunt cerute in limba romana.
"Este o cerere foarte dura, mai ales ca documentele sunt solicitate in limba romana, tocmai pentru a se evita situatii de genul "eroare de interpretare". Cu alte cuvinte vor sa se bazeze pe translatorii oficiali de acolo", a spus Georgescu.
Georgescu: Noua Ordonanta stirbeste grav independenta arbitrului telecom
In plus, Georgescu a declarat pentru HotNews.ro ca a atacat in instanta recenta Hotarare de Urgenta prin care s-a desfiintat ANRCTI.
“Am depus o actiune in instanta pentru declararea neconstitutionalitatii Ordonantei 106/2008 prin care s-a restructurat ANRCTI si s-a infiintat ANC. Nu stiu termenul in care se va judeca aceasta cerere, dar ea va fi trimisa Curtii Constitutionale. Daca justitia declara neconstitutionala aceasta ordonanta de urgenta, actul este anulat, si se revine la fosta ANRCTI, eu urmand a fi presedintele acesteia, conform hotararii instantei care a suspendat decizia premierului”, a declarat Dan Georgescu.
Potrivit acestuia, noul act normativ este mult mai permisiv fata de Ordonanta anterioara, respectiv 134/2006 la capitolul “incetarii din functie a presedintelui autoritatii”.
Georgescu sustine ca “pe baza vechii ordonante, premierul putea demite un sef ANRCTI doar in trei situatii, respectiv: pentru incalcarea prevederilor Ordonantei cadru (ordonanta 79 care stabile