Spania ne-a obisnuit de mult cu extravagantele sale artistice, de la Gaud', la Dal' si pana la... elBulli, considerat de specialisti cel mai bun restaurant din lume, in statiunea Roses, pe Costa Brava, la trei ore cu masina de Barcelona.
Cei doritori sa obtina o masa libera la elBulli nu au decat varianta de a se inscrie prin email o data pe an, in octombrie, iar la fiecare persoana care reuseste, revin 400 de dezamagiti. Daca nu ai reusit din prima, mai exista o sansa, dar una destul de slaba: cineva sa-si anuleze rezervarea si sa fii tu cel privilegiat de soarta.
elBulli (numit dupa buldogii detinuti de proprietarul initial al localului) este un restaurant ce se ia foarte in serios. "Sinteza in 23 de puncte a bucatariei elBulli" de pe site-ul restaurantului pare a fi o teza de doctorat pe tema decontextualizarii. Atata efort de a crea opere de arta care vor traversa tubul digestiv si isi vor gasi drumul, apoi, spre uitare...
La inceputul mesei trebuie sa-ti declari alergiile si sa mentionezi bucatele ce nu sunt pe gustul tau. Dar libertatea de a alege se opreste aici. Maestrul selecteaza 40 de feluri din gama mereu innoita de 140 de preparate. Arta gastronomica a bucatarului-sef si proprietarului Ferran Adriˆ i-a emotionat pana si pe criticii cei mai tabaciti, in asa masura, incat nu au mai reusit sa consume mancare obisnuita zile intregi dupa vizita la elBulli. Oare gazdei i-ar sari mustarul daca cineva s-ar opri dupa felul 37? Nu poti afla decat daca ajungi acolo, pe un drum serpuitor, care traverseaza promontoriul stancos, ce inainteaza in Mediterana. Singurul lucru care atrage atentia asupra restaurantului si il deosebeste e geamul "panoramic", prin care se vad 40 de bucatari, care pregatesc cina pentru 50 de meseni pe seara. Este un adevarat show culinar.
Cu o seara inainte de a inchide restaurantul pe timp de iarna, Adriˆ, care