Multi dintre cei ce cauta seducatoarea vecinatate a artelor au avut privilegiul de a rasfoi prin mapele cu stampe ale marilor muzee sau colectii de arta, ce adapostesc rarisime exemplare de desene ale unor nume cu faima din lumea sculpturii. Eu insumi am pe noptiera, printre alte opusuri preferate, un mic album, editat de o prestigioasa firma germana pe hartie manuala si in excelente conditii grafice, cu reproduceri dupa studiile si desenele lui Rodin. Admirabile eseuri de lapidaritate si expresivitate in creion sau tus, din preludiul exercitiului sculptural propriu-zis!
Acum cateva zile, in ambele sali ale Galeriei "Caminul Artei", patruzeci si mai bine de sculptori bucuresteni contemporani au dezvaluit publicului, cu eleganta si fireasca parcimonie, cate ceva din tainita atelierului lor de creatie.
Un salon, periodic consacrat laboratorului intim al sculptorilor, este o idee mai veche, sporadic implinita, la care, cu aproape doua decenii in urma, am fost entuziast si frenetic initiator, alaturi de un tanar pe atunci grafician si prieten apropiat Iuri Isar, ce mi-a sarit in ajutor la anevoioasa misiune de "culegere" a materialului expozabil de prin atelierele artistilor sculptori. Care, dus cum se stie, sunt cam zgarciti indeobste in a-si deconspira ascunzisurile framantarilor artistice. Dificultatea organizarii unui asemenea salon si atitudinea rezervata a potentialilor participanti au rarefiat drastic si elanul curatorial ulterior. Asa incat, astazi, redesteptarea unei astfel de initiative, preluata de cativa mai tineri membri ai breslei sculptorilor si concretizata in timp record la amintita galerie din inima Bucurestilor, o consider a fi prin ea insasi o performanta si un veritabil eveniment in debutul autumnal al noii stagiuni expozitionale. El se inscrie, ca valoare si reprezentativitate, intr-o sugestiva complementaritate si coerenta a m