România, de acord cu supravegherea instituţiilor bancare multinaţionale. Funcţionarea sistemului financiar şi instituirea unui mecanism de supraveghere europeană sunt principalele măsuri convenite de liderii UE, reuniţi la Bruxelles. Spre deosebire de declaraţiile de la plecarea din ţară privind supravegherea, preşedintele Traian Băsescu a acceptat concluziile Consiliului European care atrage atenţia asupra nevoii supravegherii companiilor multinaţionale şi a celor de rating.
Astfel, Băsescu a spus că statele UE au ajuns la concluzia că trebuie consolidată supravegherea sectorului financiar, autorităţile naţionale de supraveghere fiind invitate să se întâlnească lunar pentru a face schimb de informaţii.
În opinia sa, Europa „încearcă să implementeze în prezent normele prudenţiale pentru sistemul bancar, pe care România le-a impus la sfârşitul anilor 90”.
Băsescu a explicat că „bănci care aveau rating 3 A s-au prăbuşit cu o etichetă de rating foarte bună pusă pe frontispiciu“, motiv pentru care „încrederea în companiile de rating este pusă sub semnul întrebării”.
Ratingurile, puse sub semnul întrebării
Acest lucru face „ca UE să-şi propună o supraveghere a companiilor de rating”, şi se pare că din „mari supraveghetori trebuie să devină supravegheaţi şi puţin pus sub semnul întrebării ratingurile pe care le dau”, a afirmat preşedintele. Cât priveşte încrederea şi stabilitatea sistemului financiar, Băsescu a spus că una din principalele concluzii ale summitului a fost protecţia depunerilor populaţiei în bănci.
România a adoptat deja soluţia garantării depozitelor de până la 50.000 de euro, preşedintele precizând, totuşi, că nu trebuie garantată „orice depunere bancară în orice cuantum“. În opinia sa, „România nu trebuie să facă aşa ceva pentru că sistemul bancar românesc este solid