În ultimele zile mai multe bănci care acordau împrumuturi în franci elveţieni au anunţat că renunţă la acest tip de credite, iar analiştii se aşteaptă ca în cel mai scurt timp francul să dispară complet din peisajul bancar local.
„Francul elveţian ca monedă de creditare reprezintă un risc valutar suplimentar pentru clienţi deoarece cursul leului faţă de franc depinde atât de cursul leu/euro cât şi de euro/franc”, a declarat pentru Gândul Ionuţ Dumitru, economist-şef la Raiffeisen. Recent, Volksbank, Credit Europe Bank, Banca Românească şi Piraeus Bank au anunţat că nu mai dau împrumuturi în franci elveţieni, în timp ce Raiffeisen Bank va majora dobânzile la împrumuturile în franci până la nivelul celor în euro.
Creditele ipotecare, pentru achiziţionarea unei locuinţe, în franci elveţieni au fost preferate de mulţi români celor în euro pentru că, având dobânzi mici, acest tip de împrumut permitea clienţilor să ia mai mulţi bani, la aceleaşi venituri şi pe aceeaşi perioadă de rambursare decât la cele în moneda europeană.
Criza internaţională a schimbat însă datele problemei. Leul s-a depreciat mai mult faţă de francul elveţian decât faţă de euro în ultima jumătate a anului 2007 deoarece francul este considerat o „monedă de refugiu pentru investitori”, a precizat Dumitru. Acum câteva luni un euro valora 1,68 franci elveţieni, acum un euro valorează 1,50 franci. „Costul finanţării externe pentru francul elveţian este în acest moment cam acelaşi ca pentru euro”, a mai adăugat economistul-şef al Raiffeisen. Ajungând să dea credite în două monede diferite, francul elveţian şi euro, dar care au costuri similare, băncile au mizat, cum era şi normal, pe euro, renunţând la franc.
Mai mult decât atât, conform noilor norme de creditare impuse băncilor de către BNR, gradul maxim de îndatorare se calculează şi în funcţie de variaţia de curs a respectivei mo