Indicele bursier de referinta al Ungariei a inregistrat o scadere puternica in ultimele doua zile, in conditiile in care investitorii s-au retras pe fondul temerilor ca tara va fi cuprinsa de criza care a devastat economia islandeza, scrie Bloomberg.
Indicele BUX a scazut cu 7,5% in prima jumatate a zilei de ieri, dupa declinul de 11,9% de miercuri, iar forintul a inregistrat un declin de peste 7% in fata monedei europene. Moneda si-a revenit dupa ce BCE a anuntat ca va acorda un credit de urgenta in valoare de 5 miliarde de euro bancii centrale ungare.
Criza economica la nivel global afecteaza pietele emergente mai vulnerbaile, in vreme ce investitorii se retrag din investitiile riscante. Imprumuturile in valuta contractate de catre contribuabilii ungari, alaturi de un ritm mult mai lent de crestere economica si un deficit bugetar mai mare decat oriunde in Europa, fac din aceasta tara o tinta sigura, sunt de parere economistii.
"Ungaria este cea mai slaba veriga din regiune", a spus Esther Law, strateg la Royal Bank of Scotland in Londra. Investitorii internationali care detin actiuni in aceasta tara ar putea contribui si ei la agravarea situatiei de pe aceasta piata, a spus Law.
Forintul s-a apreciat cu 3,8% dupa anuntul BCE, un euro valorand 261,46 forinti. Valoarea actiunilor OTP Bank, cel mai mare creditor ungar, a scazut cu 667 de forinti, adica 15%, pana la 3,784 de forinti/actiune.
Ungaria, Islanda si Ucraina sunt singurele tari europene care au apelat la Fondul Monetar International pentru ajutor in timpul acestei crize economice.
Ucraina a cerut o "cooperare activa" din partea FMI dupa ce a fost nevoita sa preia un creditor local, si dupa ce banca centrala a dublat suma injectata in sistemul bancar local.
Cresterea economica anuala a Ungariei din trimestrul doi, de 2%, este sensibil mai mica decat cea de 9,3% a Romani