Al-Qaida, care îşi adună fondurile din comerţul cu droguri şi din donaţiile provenite din partea simpatizanţilor din statele din Golf, este departe de a simţi efectele crizei economice mondiale. Sursa: Reuters Un alt motiv al ”bunăstării” organizaţiei este şi acela că membrii săi, dar şi alţi terorişti islamici, au fost forţaţi să nu folosească băncile pentru a-şi păstra finanţele, bazându-se pe alte mijloace, mai puţin eficiente, de circulaţie a banilor.
Printre acestea se află şi transferul ”din mână în mână” al banilor, dar şi reţelele de internet informale de transfer de bani, numite ”hawalas”.
”Este de neconceput că impresionante sume de bani de provenienţă teroristă ar putea să se folosească de sistemele financiare oficiale”, a precizat Ibrahim Warde, expert financiar în domeniul terorismului, de la Universitatea Tufts.
Rezolvarea provenienţei finanţărilor organizaţiei al-Qaida şi ale simpatizanţilor săi au stat de mult timp în fruntea listei de priorităţi a celor care luptă împotriva terorismului. În 2004, investigaţii ale SUA au dezvăluit faptul că mai multe bănci din Emiratele Arabe Unite au finanţat fără restricţii atacurile teroriste de la 11 septembrie, furnizând organizaţiei peste 400.000 de dolari.
După tragedia 9/11, SUA au făcut eforturi imense pentru a anihila toate reţelele financiare ale teroriştilor şi, împreună cu aliaţii, au lucrat în vederea îmbunătăţirii propriului sistem financiar. Al-Qaida şi talibanii îşi obţin cea mai mare parte a banilor din traficul de droguri care, deşi nu este, în prezent, în vârful piramidei, a crescut de 20 de ori faţă de 2001. Aceeaşi situaţie se înregistrează şi în cazul cultivatorilor de opiu. În plus, finaţatori importanţi şi organizaţii islamice de caritate, care provin în special din zona Golfului şi din Arabia Saudită, cotinuă să fie ”unele dintre cele