Intr-o perioada in care Rusia aspira la statutul de putere financiara mondiala, piata bursiera din Moscova a suferit atatea prabusiri in ultimele saptamani, incat autoritatile au fost nevoite sa inchida bursele de mai multe ori pentru a evita un dezastru.
Oligarhii rusi, acei magnati ai Kremlinului care odata au uluit lumea cu averile lor, sufera acum mari pierderi financiare. Chiar si Vladimir Putin se confrunta cu o amenintare la promisiunile sale de a aduce crestere, stabilitate si mandrie natiunii sale, scrie International Herald Tribune.
Criza financiara globala nu a evitat Rusia. Mai mult, a evaporat 737,8 mld. euro de pe burse si a fortat Guvernul sa adopte un plan de salvare a bancilor. Este pusa in joc economia solida tarii, care a crescut sustinut in ultimii zece ani si care a dat pentru prima oara rusilor ocazia de de gusta din confortul de care se bucura occidentalii de mult timp.
Dezastrul s-a limitat deocamdata la elita ruseasca. Desi piata bursiera rusa a scazut cu aproape doua treimi din mai, mai mult decat bursele din SUA si din Europa Vestica, statul nu a dezvoltat inca o clasa de investitori, iar majoritatea populatiei nu si-a scos economiile pe piata.
Drept urmare, cu toate ca piata bursiera din Rusia a ajuns sa valoreze 1.106 mld. euro (fiind una din cele mai mari piete ale lumii), a avut un numar restrans de investitori. A fost dominata de fonduri straine si rusesti, care s-au retras atunci cand lucrurile s-au inrautatit.
Kremlinul a incercat sa stapaneasca pierderile provocate de criza prin controlarea celor mai importante retele de televiziune rusesti, unde se acorda putina importanta sau chiar se ignora colapsul pietei bursiere. Programele de stiri ale retelelor de televiziune detinute de stat prezinta in schimb problemele financiare din SUA si din Europa.
Oricum, prabusirile pietei bursiere rusesti s