Miresme îmbietoare, produse apetisante şi mâncăruri care îţi lasă gura apă. Aşa a debutat Bucharest Food Festival, ieri, în Parcul Unirii. Sursa: Cosmin MarinescuSursa: Cosmin Marinescu
1 /.
Prima zi a Bucharest Food Festival a stat sub semnul întrebării „Există sau nu bucătărie tradiţională românească?“. Iar răspunsul specialiştilor invitaţi să dezbată această temă a fost un categoric „da“.
„Vă invit la un exerciţiu de imaginaţie, în care să vedeţi femeile preparând în tindă, pe vatră, puricei - adică mămăligă mărunţită în untura încinsă“, a spus Cristina Partal, reprezentant al Asociaţiei Naţionale de Turism Rural, Ecologic şi Cultural. Îmbrăcată în port popular, ea a enumerat câteva dintre bunătăţile „simandicoase, pentru cuconet“: „De-a lungul timpului, românul a pregătit pentru oaspeţi puricei boiereş ti, vestiţii cârnăciori de Pleşcoi, telemea de oaie adusă de la Varlaam, lângă care a spart o ceapă de apă. Iarna, a adăugat murături, pere murate şi ţelină“, a înviat Partal amintirea unui obicei aproape uitat.
Totuşi, minunile gastronomice, ale căror reţete se moştenesc din generaţie în generaţie, nu sunt ocolite de pericol, mai ales în epoca globalizării. „Nu o să avem bucătărie dacă nu protejăm agricultura românească tradiţională. Mămăliga tradiţională se face cu mălai venit direct de la moară. Mai găsim noi în magazin mălai măcinat pe piatră? În condiţiile în care reţeta presupune să fiarbă 45 de minute în tuci, putem avea mămăligă în restaurante?“, a întrebat, retoric, Gabriela Berechet, profesor de gastrotehnică.
Discuţiile savuroase vizavi de mâncare şi tradiţie continuă, în Piaţa Unirii, astăzi şi mâine. Vizitatorii vor avea ocazia să asiste, mâine, la prepararea celui mai lung tort - 50 de metri. În plus, organizatorii promit cursuri de gătit, concursuri şi concerte în fiecare zi a festivalului. Int