Grupul Coifer, cu activitati in sectorul constructiilor, estimeaza ca va avea in acest an afaceri de 45 mil. euro, in scadere cu 13,5% fata de 2007, cand indicatorul a atins un nivel de 52 mil. euro, evolutie pusa pe seama lipsei de personal.
"Am renuntat la multe contracte din cauza lipsei de forta de munca", a declarat agentiei Piero Francisci, managerul general si actionar al grupului Coifer, constructor si producator de structuri metalice.
Potrivit sursei citate, firmele de constructii ajung sa plateasca penalizari foarte mari la unele contracte, in conditiile in care muncitorii pleaca inainte de incheierea lucrarilor, iar termenele de finalizare nu sunt respectate.
Portofoliul de contracte al Coifer, grup format din cinci firme, totalizeaza in prezent 60 mil. euro, a afirmat Francisci.
Grupul a angajat circa 100 de muncitori din India anul trecut si a depus cereri in acest an pentru alti 200, din China, Filipine si Vietnam. Francisci a afirmat ca utilizarea de forta de munca straina, care implica, in afara de salarizare, costuri de cazare, masa si transport, este mai ieftina comparativ cu optiunea angajarii de muncitori romani. Sub raportul productivitatii, unii dinte muncitorii straini au fost superiori celor romani, altii mai slabi, a spus el.
Numarul de angajati ai Coifer s-a diminuat de la sfarsitul anului trecut pana in august 2008 de la 524 la 394.
Pe segmentul productiei de structuri metalice, reprezentantul Coifer a afirmat ca unitatile grupului permit din punct de vedere logistic triplarea numarului de angajati, in special sudori si lacatusi, la 600 de persoane, de la 160 de persoane in prezent.
Francisci a mai spus ca un muncitor calificat este platit de grup cu 2.500 - 3.000 de lei si ca in Romania salariile sunt prea ridicate in contextul unei productivitati foarte scazute, comparativ cu alte state din Occident