Interventiile BNR pentru temperarea deprecierii leului au secat piata de lichiditati descurajand speculatorii.
Lipsa acuta de lei pe piata interbancara a impins dobanzile pe termen scurt spre 30% ieri, dar exista potential pentru cresteri importante in continuare, in conditiile in care la sfarsitul lunii bancile vor avea de facut plati importante catre bugetul de stat.
De asemenea, Ministerul Economiei si Finantelor vine cu o cerere mare de lei in aceasta perioada, pentru a finanta deficitul bugetar - planul de emisiuni de titluri pe trimestrul al patrulea totalizeaza 7 miliarde de lei.
Seceta de lei a fost indusa si de BNR prin cumpararile de valuta pentru temperarea deprecierii leului. Pana la urma, conjunctura este in favoarea leului pentru ca speculatorii valutari nu au acces la lichiditati in moneda nationala care sa le permita operatiuni de anvergura asa cum au desfasurat, de exemplu, impotriva forintului.
"Potentialul pentru cresterea in continuare a dobanzilor este important. Este greu de spus unde se vor duce dobanzile, cat timp BNR nu intervine pentru a injecta lei in piata", comenteaza Nicolaie Alexandru Chidesciuc, senior economist al ING Bank.
Pe 25 octombrie, companiile vor avea de facut plati trimestriale importante catre bugetul de stat, acesta fiind unul din momentele in care in mod traditional cererea de lichiditati crestere puternic. Spre exemplu, in mai 2007, dobanzile pe termen scurt au urcat pana la 40%-50% pe an, dupa ce bancile au fost prinse pe picior gresit de platile catre buget de la sfarsitul lunii aprilie si au ramas fara lei.
Primii care vor resimti aceasta cocoasa a dobanzilor sunt clientii care au credite in lei, cu dobanda indexata in functie de indicatorul pitei monetare (ROBOR, dobanda la care bancile isi acorda credite intre ele). Pentru un astfel de contract de credit, dobanda se actualiz