Premierul a spus, la consultările cu liderii partidelor parlamentare, că majorarea salariilor la nivelul decis de Parlament nu e sustenabilă şi va genera o criză economică majoră, precizând că nu e normal ca Guvernul să angajeze astfel de măsuri fără ca viitoarea configuraţie a Executivului să fie cunoscută. Sursa: Agerpres Tocmai de aceea, împreună cu liderii partidelor prezente la consultări, Călin Popescu-Tăriceanu a hotărât crearea unui grup de lucru care să elaboreze un document pe tema salarizării bugetarilor.
"Nu este normal ca actualul Guvern să angajaze politici salariale pentru viitorul Executiv în numele unei viitoare majorităţi care nu ştim cum se va putea configura şi de aceea v-am invitat la această discuţie. Eu consider că aşa este corect din partea mea, să nu iau o decizie care să greveze viitorul Guvern şi viitoarea majoritate prin anumite politici salariale şi economice foarte grele", a declarat Tăriceanu, citat de Mediafax. El a arătat că o măsură de creştere a salariilor nu este sustenbilă economic şi conduce obligatoriu la o criză economică majoră, la reaprinderea inflaţiei, lucru agravat de situaţia de pe pieţele financiare. Întors de la Consiliul Uniunii Europene cu privire la criza economică globală, premierul a susţinut că toate ţările membre ale Uniunii Europene sunt îngrijorate că această criză financiară se transformă progresiv într-o criză economică severă, cu efecte comparabile celor din perioada 1929-1933.
Consultările de astăzi vin după ce Curtea Constituţională a admis că legea de majorare cu 50% a salariilor profesorilor respectă legea fundamentală.
La întâlnire sunt prezent miniştrii Varujan Vosganian, Mariana Câmpeanu, Anton Anton, Eugen Nicolăescu, precum şi secretarul general al Guvernului, Gabriel Berca (din partea Executivului), Crin Antonescu şi Dan Motreanu (PNL), Cezar Preda şi Mircea