Romania a fost plasata de analistii Goldman Sachs printre cele mai sensibile tari emergente la socurile financiare ale crizei, in principal din cauza dependentei de finantarea externa, dar totusi este vazuta a fi departe de riscurile din tarile dezvoltate.
Dintre toate statele emergente, Romania este pe locul doi, dupa Ungaria, la vulnerabilitatea fata de criza globala. Nota acordata de Goldman Sachs (GS) este de 7,6. Un scor de 10 reprezinta nivelul maxim de expunere pe care o tara il poate avea in fata socurilor externe. Banca precizeaza ca scorul a fost calculat doar pentru comparatia cu alte tari, nefiind relevant pentru a masura riscul fiecarei tari in parte.
"Turbulentele de pe pietele financiare globale au pus recent presiune pe activele din tarile emergente. Fortele de franare ale economiei globale, aversiunea la risc si lichidarea pozitiilor au fost in centrul atentiei in ultimele luni, confirmand presupunerile investitorilor cu privire la vulnerabilitatea pietelor emergente". Asa incepe raportul de cercetare al bancii americane care, ca urmare a crizei financiare si-a schimbat statutul, devenind banca comerciala.
GS, fosta mare banca de investitii si una din emblemele Wall Street, a fost salvata recent de miliardarul Warren Buffet in conditiile in care era in cautare disperata de finantare. Goldman este considerata insa acum un supravietuitor al Wall Street-ului.
Cresterea riscurilor ramane pronuntata in tarile dezvoltate (G10), precum Statele Unite, Japonia sau Noua Zeelanda, in timp ce tarile emergente par a fi ferite de socuri macroeconomice. "Nu este o criza a tarilor emergente, este o volatilitate financiara importata din socurile economiilor dezvoltate", spun analistii Goldman Sachs.
Cu toate ca "fundamentele economiilor emergente s-au imbunatatit substantial in ultimii ani", deprecierea monedelor nationale din tar