Fermierii si producatorii de pesticide europeni au declansat lupta de gherila pentru a bloca noile reguli europene privind limitarea folosirii substantelor toxice impotriva daunatorilor. Agricultorii spun ca noile prevederi, menite sa elimine riscurile pentru sanatatea consumatorilor, vor reduce drastic productia in momentul in care lumea se confrunta cu cresterea preturilor la alimente.
Protejarea sanatatii consumatorilor europeni in contextul crizei mondiale a alimentelor a declansat un adevarat razboi in Uniunea Europeana (UE) intre Parlamentul European si agricultorii si producatorii de pesticide.
Motivul disputei, care saptamana aceasta a generat o dezbatere incrancenata intre parlamentarii europeni si reprezentantii agricultorilor si industriilor alimentare din UE, este noul pachet de reglementari privind uzul pesticidelor si nivelurile maxime admise ale reziduurilor de pesticide care ajung in produsele agricole.
Noul set de reguli, conceput de Agentia Europeana Pentru Siguranta Alimentara si adoptat de Comisie si de Consiliul European la inceputul lui septembrie, va fi analizat de Comisia de Mediu a Parlamentului European pana in luna ianuarie anul viitor si ar trebui, cel putin teoretic, sa intre in vigoare in 2010.
Aflati inaintea alegerilor europene de anul viitor, europarlamentarii vor insa sa restrictioneze si mai mult folosirea pesticidelor, invocand pericolele la care sunt supusi consumatorii europeni, dar si argumente ecologiste.
Conform unui studiu, citat recent de partizanii restrictionarii folosirii pesticidelor, aproape 5% din legumele, fructele si cerealele consumate in Uniune contin substante chimice care depasesc limitele maxime admise de regulile mult mai indulgente aflate in prezent in vigoare. Aceste substante sunt extrem de periculoase, putand genera afectiuni grave precum cancer sau mutatii genetice