La restaurant sau la cafenea, lăsatul bacşişului a devenit o regulă nescrisă. La restaurant lăsăm ospătarului 10% din valoarea consumaţiei, însă există şi servicii mai scumpe: cele la saloanele de cosmetică sau cursele de taxi Bacşişul lăsat ospătatrului la restaurant sau şoferului de taxi este, de fapt, plata serviciului făcut de aceştia. Dacă în alte state europene restaurantele adaugă la nota de plată o sumă suplimentară ca bacşiş, în România valoarea măruţişului pe care îl laşi ospătarului se află într-o grilă nescrisă, dar cunoscută de foarte mulţi consumatori. La restaurant se lasă 10% din valoarea comenzii, iar la taxi, bacşişul ajunge 25%.
În ultima vreme, românul a început să lase bacşiş pentru o gamă mult mai largă de servicii: la cosmetică, la frizerie sau la manichiură. Dăm bacşiş şi băiatului care ne aduce pizza la uşă, dar şi instalatorului. Pentru toate aceste servicii nu există un procent bine determinat din valoarea facturii.
La cosmetică, doamnele lasă chiar şi 50% din valoarea serviciului pentru care au trecut pragul salonului. Pentru băiatul cu pizza, valoarea bacşişului depăşeşte de cele mai multe ori 10% din comandă. Românii sunt mai rezervaţi când vine vorba de produse aduse la domiciliu pentru care transportul e plătit ca parte din factură.
Mărunţişul, bacşiş sigur
Secretul unui bacşiş garantat este ca factura să nu fie o sumă fixă, spun chelnerii. În foarte multe cazuri clienţii nu mai aşteaptă restul, iar dacă restul este în monede foarte puţin îl mai iau. La restaurant, bacşişul se lasă fie în plicul cu chitanţa, fie lângă farfurie sau lângă ceaşca de cafea. Câteva cafenele din Capitală au preluat modelul celor din alte state, unde există o cutie specială pentru bacşiş (“tips box”).