Pentru majorarea salariilor si a pensiilor decisa de Parlament nu exista alta solutie decat limitarea drastica a risipei bugetare, cred analistii.
"Efectul acestei situatii poate fi si pozitiv. Vor fi mai putini bani de aruncat pe fereastra. Din pacate vor fi bani mai putini si pentru infrastructura. Si iarasi, din pacate, cand oamenii nostri politici au de ales intre a arunca bani pe fereastra si a-i aloca infrastructurii aleg sa-i arunce pe fereastra", afirma Gabriel Biris, avocat specializat in legislatie fiscala.
Curtea Constitutionala a decis miercuri ca legea de majorare a salariilor profesorilor cu 50% si cea de marire a pensiilor pentru categoriile I si II de munca sunt constitutionale si, prin urmare, in mod firesc, ar trebui sa fie promulgate. Reactia Guvernului, prin intermediul premierului Calin Popescu-Tariceanu, a fost prompta: nu avem bani, iar o astfel de majorare ar destabiliza economia. Presedintele Traian Basescu, aflat la Bruxelles la summit-ul UE, nu a spus daca va promulga legea sau o va retrimite in Parlament. "Discutam acasa", a spus presedintele.
"Sigur ca se poate face majorarea salariilor profesorilor. Bugetul exista. Luam bani de la buget si ii impartim pentru salarii. Si apoi vom vedea la anul ce inflatie si ce deficit bugetar vom avea", a spus ieri ministrul muncii, Mariana Campeanu, pe un ton ironic.
Cel mai probabil, Guvernul, acesta sau altul, va fi obligat sa faca majorarile aprobate de Parlament. Potrivit Finantelor, numai majorarea salariilor profesorilor va costa bugetul anul acesta 300 mil. euro si 1,5 mld. euro anul viitor.
"Probabil ca majorarile pentru acest an vor putea fi facute din bugetul educatiei, in conditiile in care la noua luni erau cheltuite doar o treime din sumele alocate acestui sector. Din 2009 nu se mai poate merge insa pe carpeli, trebuie schimbata fundamental politica buge