Ficatul de pui sau de vită este prima recomandare a nutriţioniştilor în prevenirea anemiei. În 100 g ficat se găsesc între 4 şi 12 mg fier uşor asimilabil.
Ficatul de pui sau de vită este prima recomandare a nutriţioniştilor în prevenirea anemiei. În 100 g ficat se găsesc între 4 şi 12 mg fier uşor asimilabil.
Anemia feriprivă se poate corecta uşor prin modificarea regimului alimentar. Putem scăpa de simptomele anemiei – slăbiciune, oboseală, ameţeli – dacă includem în dietă ficatul de pasăre sau de vită, alimentul antianemic prin excelenţă. În plan gastronomic, ficatul de vită este mai apreciat decât cel de pui.
Din punct de vedere nutriţional însă, ficatul de vită nu este superior celui de pui. Dimpotrivă, ficatul de pui conţine mai mult fier. Astfel, în 100 g ficat de vită se găsesc 4 mg fier, în ficatul de pui – între 7 şi 12 mg. 120 g ficat furnizează aproximativ 15% din necesarul zilnic de fier la femei şi 20% din necesarul de fier al bărbaţilor.
"Pentru o mai bună asimilare a fierului, ar fi bine ca atunci când mâncăm ficăţeii de pui să îi stropim cu puţină zeamă de lămâie. Vitamina C din lămâie stimulează asimilarea fierului din ficat", arată prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.
VITAMINE
În ficat sunt concentrate vitaminele A, B, C, D. Nutriţioniştii apreciază în special conţinutul de vitamina A (10-45 mg/100 g). Ficatul este una dintre cele mai bune surse de vitamina A, care creşte rezistenţa la infecţii în sezonul rece.
În mod normal, alimentele de origine animală nu conţin vitamina C, ficatul însă este o excepţie, furnizându-ne 20 mg vitamina C la 100 g. Vitamina D din ficatul de pui sau de vită previne apariţia problemelor osoase la copii şi a osteoporozei la adulţi. Alături de vitamine se găsesc în