La Secţia de Oncologie a Spitalului „Sfânta Maria” din Iaşi am găsit copii de un optimism incurabil. Deşi apăsaţi de o boală grea, micuţii au planuri măreţe pentru viitor şi ajung să-i molipsească, de multe ori, pe părinţi, cu atitudinea lor pozitivă. Peste 100 de copii din întreaga Moldovă, care suferă de diverse forme de cancer, se tratează la Secţia de Oncologie a spitalului „Sfânta Maria” din Iaşi.
Tratamentul este lung, costisitor şi agresiv, dar micuţii îl suportă ca nişte oameni mari. Ei ajung să-şi petreacă zile la rând în saloanele spitalului, timp în care învaţă, desenează şi se joacă împreună.
De la oreion, la leucemie
Ioan, la cei şapte ani ai săi, este un copil vesel şi sociabil, care te cucereşte cu un zâmbet ştirbit de patru dinţi. S-a împrietenit cu mulţi copii de la clinica de oncologie şi îi place să se întâlnească cu ei la „Casa îngerilor”.
Acolo se joacă şi scrie la matematică. A ajuns prima oară la Oncologie în urmă cu un an, când i se inflamase un ganglion lângă ureche, iar părinţii au crezut că are oreion. După ce doctorii l-au diagnosticat cu leucemie, Ioan şi mama sa au stat mai mult în spital, la tratament, decât pe acasă.
„Primul an e mai greu, pentru că tratamentul e puternic, iar Ioan are un organism sensibil, pe urmă venim o dată pe lună la control”, povesteşte Florentina, mama băiatului. Micuţul ştie că este bolnav, dar mai ştie şi că se va face bine pentru că şi-a făcut deja planuri. “Când o să fiu mare vreau să mă fac pompier ca să salvez oamenii”, ne mărturiseşte el.
„Vreau să fiu doctoriţă de dinţi”
Din cauza tratamentului îndelungat, copiii petrec mult timp împreună în spital şi se cunosc îndeaproape. Ştiu de existenţa bolii, dar aceasta nu-i împiedică să zâmbească şi să se joace.
Aura Maria G. (6 ani) din Comăneşti (