"Cu batranetea trupului nu se poate lupta, dar sufletul poate fi pastrat pururi tanar"
* Psiholog, medic si scriitor elvetian, a studiat initial teologia, pentru ca apoi sa se dedice neurologiei. E confesor si indrumator spiritual, iar la conferintele pe care le sustine asista anual aproximativ 90.000 de oameni. Cartile scrise de el - cea mai cunoscuta fiind "Arta de a imbatrani" - au totalizat un tiraj de circa 15 de milioane exemplare *
"Sufletul nu se uzeaza ca un organ"
- In ultimul timp se vorbeste foarte mult despre suflet, desi nimeni nu stie prea bine ce inseamna de fapt. Exista o definitie a lui?
- Cuvantul "suflet" deriva etimologic din "suflare", deci el are de-a face cu profunzimile omului, cu tot ce este insondabil si misterios in el, cu universul lui launtric. Pentru Platon, sufletul nu are varsta, insa in filosofia crestina, sufletul si trupul sunt strans legate, intre ele exista o interconexiune, iar sufletul face experiente si se dezvolta, la fel ca si trupul.
- Ce deosebeste un suflet tanar de unul batran?
- Sufletul tanar a facut mai putine experiente decat cel batran. Acesta din urma a vazut si a trait mai multe, si-a agonisit un tezaur de experiente. Ar trebui sa fie mai intelept.
- Intalnim oameni de 70 de ani care dau impresia ca sunt tineri, dupa cum vedem si mosnegi de 30 de ani. Asadar, sufletul nu pare sa urmeze cursul biologic al imbatranirii.
- "Mosnegii" de 30 de ani sunt oameni care nu se afla in contact cu propriul lor suflet si de aceea n-au parcurs drumul pana la capat. "Tinerii" de 70 de ani, dimpotriva, au stabilit o legatura stransa cu sufletul lor, care ii face tineri, le pastreaza tineretea. Caci sufletul nu se consuma, nu se uzeaza ca un organ, ci se maturizeaza si se imbogateste, el are capacitatea de a progresa, de a se dezvolta in perma