Supa-crema de ardei cu "aschii" de cascaval
Ingrediente (pentru 4 persoane): 75 g cascaval, 1/2 - 1 lingura malai, sare, piper macinat, 500 g ardei grasi rosii, 500 g ardei grasi galbeni, 2 linguri ulei, 1 ceapa taiata marunt, 750 ml supa de pui (zeama concentrata, Knorr + apa).
Mod de preparare: * Pentru "aschii" se da cascavalul pe razatoarea mica, se amesteca cu malaiul, se intinde pe o foaie de hartie pentru copt si se coace - la 200gr. - aproximativ 8 minute, pana ce se rumeneste frumos. In timpul coacerii, cascavalul se strange si dupa ce s-a racit se poate rupe bucati. * Se tapeteaza o tava cu folie de aluminiu, pe care se aseaza - cu taietura in jos - ardeii curatati de seminte si nervuri si taiati in doua. Se dau la cuptor (200gr.) si se coc 40-50 de minute, pana ce pielita incepe sa faca "basici". Se scot din cuptor, se invelesc intr-un stergar inmuiat in apa rece, se lasa sa se raceasca si se curata. Se maruntesc apoi in mixer - pe culori. Se dunstuieste ceapa tocata in uleiul incins, se adauga zeama de carne si se lasa sa dea in cateva clocote. Se imparte supa in doua, se amesteca cu piureurile - tot pe culori - se toarna in boluri sau farfurii si se serveste cu "aschiile" de cascaval.
Pastrav cu telemea pe "pat" de rosii
Ingrediente (pentru 4 persoane): 2 pastravi a 500 g curatati si spalati, sare, 3-4 linguri zeama de lamaie, 8 foi de vita proaspete (sau conservate), 200 g telemea, 3 linguri ulei, 1 lingura cimbru tocat, 1 lingura rozmarin maruntit, 2 linguri maghiran tocat, piper macinat, 350 g rosii, 2 foi de dafin maruntite.
Mod de preparare: * Se cresteaza pestii de 3-4 ori pana la sira spinarii, se sareaza pe dinauntru si pe dinafara si se stropesc cu zeama de lamaie. Se spala si se zvanta foile de vita. * Se zdrobeste branza cu o furculita si se amesteca cu uleiul si cu ierburile aromate marunti