- Universitatea Bucuresti, Institutul de Studii Sud-Est Europene -
"Mafia imobiliara din Bucuresti si din tara isi bate joc de regulamente"
Traim vremuri triste cand, pretutindeni in tara, o parte insemnata a patrimoniului national este agresata si distrusa. Din haosul general se desprinde, in chip halucinant si revoltator, situatia din Bucuresti, unde observam, mai puternic decat oriunde in Europa, un conflict major de interese intre patrimoniu si presiunile imobiliare si financiare. Din aceasta cauza, asistam la o deteriorare fara precedent a statutului obiectelor protejate doar teoretic de lege. Noul primar a facut un lucru salutat de societatea civila, destituindu-l pe arhitectul sef Adrian Bold - figura emblematica pentru gradul de decadere a profesiei de arhitect. Daca ne uitam bine in jurul nostru, constatam ca esecurile breslei arhitectilor si urbanistilor, breasla care ar trebui sa vegheze la pastrarea esteticii orasului, au devenit regula. Din cauza lor, dar si a consilierilor si primarilor corupti, Bucurestiul iese cu rapiditate din scena ca oras european. Devine de nerecunoscut, un loc tragic, strain, o insailare de geometrii stridente si "fumate" demult pe alte meridiane.
Un iubitor al Bucurestiului vechi este profesorul Andrei Pippidi, istoric, membru fondator al Societatii Academice din Romania, doctor in istorie la Universitatea din Cluj-Napoca si doctor in filosofie la Universitatea din Oxford. Este membru fondator al Grupului pentru Dialog Social si al Fundatiei Soros, fost presedinte al Comisiei Monumentelor Istorice. Este laureat al premiului "Nicolae Iorga" al Academiei Romane si lucreaza la Institutul de Studii Sud-Est Europene.
"In jurul nostru creste un oras strain"
- V-ati petrecut copilaria intr-un oras ce mai pastra inca farmecul interbelic. Astazi, dupa ce a iesit ravasita din tragicul arc