Laureatul premiului Nobel pentru literatura in 2006, scriitorul turc Orhan Pamuk (54 ani) a reusit, in doar doi ani, sa treaca de la statutul de inamic public la ambasadorul tarii sale la Targul de Carte de la Frankfurt, editia 2008.
Odata cu aceasta delegare, Pamuk, care, potrivit statului "a insultat identitatea Turciei", aduce numele tarii sale in fruntea celui mai mare targ comercial de carte, comunicare si multimedia, informeaza The Independent.
Pamuk, Ergenekon si loviturile de stat
Pamuk a castigat, in 2006, Nobelul pentru literatura, in fata unor scriitori celebri, mai in varsta si cu mai multa experienta artistica. A facut diferenta insa natura politica a scrierilor sale, in care a admis existenta genocidului impotriva armenilor si kurzilor din timpul Imperiului Otoman.
Membrii gruparii ultranationaliste Ergenekon considera ca partidul de guvernamant este o amenintare la adresa statului turc. Mai mult, presa a consemnat, in mai multe randuri, ca Ergenekon se afla in spatele organizarii unor lovituri de stat, iar laureatul premiului Nobel ar fi fost una din tintele gruparii.
Suspectii Ergenekon, retinuti de politia turca, intentionau asasinarea ziaristului pro-islamist Fehmi Koru si mai multor personalitati kurde. De asemenea, politia ancheteaza si o posibila implicare a suspectilor in asasinate politice, printre care si uciderea ziaristului armeano-turc Hrant Dink, cea a preotului italian Andrea Santoro si a unui magistrat.
Presa a afirmat ca unele dintre persoanele puse sub acuzare in ancheta asupra Ergenekon intentionau sa-i asasineze pe scriitorul Orhan Pamuk, pe ziaristul pro-islamist Fehmi Koru si o serie de personalitati kurde.
"Muzeul inocentei" sau revenirea lui Pamuk la origini
Odata cu aparitia ultimului sau roman, "Muzeul inocentei", autorul declara: "C