Un grup de opt ţigani români, care în urmă cu trei ani trăiau pe stradă, au ajuns vedete în Italia. Dacă în urmă cu ceva vreme ei se mulţumeau cu mărunţişul pe care îl primeau de la Un grup de opt ţigani români, care în urmă cu trei ani trăiau pe stradă, au ajuns vedete în Italia. Dacă în urmă cu ceva vreme ei se mulţumeau cu mărunţişul pe care îl primeau de la trecători pe străzile din Milano, astăzi cei opt muzicieni şi-au văzut deja numele în reviste importante din Peninsulă, precum “Vogue”. Grupul format din cei opt, intitulat “Banda del Villaggio Solidale” (n.r. - Trupa satului solidar), a scos până în prezent un CD, a fost invitat la emisiuni tv şi la radio.
Una dintre solistele grupului, Alina Mihai, o craioveancă de 32 ani, ne spune povestea formării grupului. Ea este în Milano de şapte ani şi trăia, împreună cu familia, în tabăra din Via Rizzuto. Au fost evacuaţi de poliţie, iar barăcile lor au fost dărâmate, fiind nevoiţi să cânte pe stradă pentru a supravieţui.
Din martie 2006, ajutaţi de preotul unei asociaţii italiene, Don Virgilio, au transformat cântatul pe stradă în reprezentaţii organizate. Astfel, au scos un CD şi au avut deja peste 200 de concerte în Italia. S-au organizat sub titulatura de “Banda del Villaggio Solidale” şi au fost protagonişti chiar şi într-un film.
În prezent, membrii trupei lucrează cu contracte în regulă, de exemplu, la curăţenie în spital, la îmbutelierea sticlelor de vin, ca bodyguard. Câştigul din concerte reprezintă un venit suplimentar, care se adaugă la salarii. Chiar dacă nu se consideră încă vedete în adevăratul sens al cuvântului, membrii “Bandei” sunt foarte bucuroşi pentru că, după fiecare concert, lumea le cere autografe, iar ei se simt astfel apreciaţi.