Alergiile alimentare se manifestă cu precădere la copii, însă efectele asupra adulţilor sunt cele mai grave. Au fost cazuri în care s-a ajuns şi la deces.
Alergiile alimentare se manifestă cu precădere la copii, însă efectele asupra adulţilor sunt cele mai grave. Au fost cazuri în care s-a ajuns şi la deces.
Intoleranţa alimentară este un termen ce denumeşte reacţiile adverse la diverse alimente, incluzând reacţiile alergice care implică sistemul imunitar, reacţii adverse cauzate de deficienţe enzimatice, reacţii farmacologice. Acestea au gravităţi diferite, uneori putând fi chiar fatale, se arată într-un studiu realizat de dr. Frankie Robinson de la Fundaţia Nutriţională Britanică şi publicat de Institutul de Bioresurse Alimentare.
Reacţiile alergice se localizează într-o zonă particulară a organismului, simptomele putând include eczeme, înroşiri şi umflături ale ţesuturilor sau dificultăţi de respiraţie. Anafilaxia este cea mai gravă dintre aceste reacţii şi se manifestă printr-o scădere rapidă a tensiunii şi şoc puternic.
COPIII, CEI MAI AFECTAŢI
Aceste reacţii variază considerabil din punct de vedere al simptomelor asociate şi a duratei în care persistă. De exemplu, alergia la arahide este de obicei o afecţiune pe viaţă şi poate produce reacţii anafilactice grave, care pun în pericol viaţa. Intoleranţa faţă de laptele de vacă poate fi severă la vârste mici, dar dispare de obicei atunci când copiii cresc. La fel se întâmplă şi cu intoleranţa la ouă care este asociată copilăriei timpurii.
Alergiile alimentare sunt în general rare, ele afectând 1%-2% dintre copii şi mai puţin de 1% dintre adulţi. Diagnosticarea depinde, în principal, de analizarea atentă a istoricului pacientului, de experienţa practică a medicului şi de răspunsul pozitiv la măsurile terapeutice. De obicei, aceste măsuri implică eliminarea al