Inelele planetei Saturn sunt de multa vreme unul dintre cele mai explorate mistere legate de formarea Sistemului Solar. Cum s-au format ele? Cand au aparut? Din ce sunt facute? Ce are planeta Saturn atat de special, fata de celelalte planete gigant ale Sistemului Solar? Un studiu recent propune ca explicatie un cataclism cosmic. Inelele lui Saturn ar fi ramasitele unei luni care a explodat.
Saturn este una dintre cele mai studiate planete din Sistemul Solar. Atat de pe pamant, cat si din spatiu. Misiunea Cassini-Huygens a adus in ultimii ani o serie de date noi privind compozitia chimica, dinamica satelitilor lui Saturn sau distributia materiei in interiorul inelelor. Pe aceste date, astronomii s-au reapucat de lucru.
Mirel Barlan, de la Observatorul astronomic din Paris este unul dintre astronomii specializati in problemele legate de formarea si evolutia Sistemului Solar. L-am intrebat pe Mirel Barlan care au fost, pana acum, explicatiile oferite pentru aparitia si structura inelelor lui Saturn.
Mirel Barlan
Foto: Hotnews
“Trei ipoteze importante sunt luate in considerare de cercetatori atunci cand fac referire la originea inelelor lui Saturn:
ciocnirea unei comete cu unul din satelitii deja existenti ai planetei urmata de etalarea materiei rezultata ca urmare a distrugerii complete a acestoracaptura unui obiect masiv din sistemul solar extern care ulterior a fost distrus de fortele mareice induse de planeta Saturninelul este o ramasita din norul primorial de praf si gaz in care s-a format planeta Saturn.”
Noutatile aduse de sonda Cassini in ultimii ani i-au incurajat, insa, pe cercetatori, sa formuleze noi ipoteze privitoare la formarea inelelor lui Saturn. Recent, un grup de cercetatori compus din Sebastian Charnoz, Alessandro Morbidelli, Luke Dones si Julien Salmon au propus un model de evolutie dinamica a in