Boala a sezonului rece, bronsita este o afectiune respiratorie provocata de o raceala. Se disting doua tipuri de bronsite: acute si cronice. Bronsita acuta este o infectie care se caracterizeaza printr-o tuse uscata, acompaniata sau nu de febra. Bronsita cronica (se face de cel putin trei ori pe an, vreme de trei ani la rand) este o boala foarte frecventa si de gravitate extrema. Simptomele ei sunt o tuse si o expectoratie cronica si e obligatoriu un tratament medical. Oprirea fumatului, numeroase practici care degajeaza bronhiile, medicamente anti-inflamatoare sau vaccinul contra gripei pot da bune rezultate, dar si alte remedii alternative, cum sunt cele pe care vi le prezentam in paginile de fata.
Vaporii impotriva tusei
* Inhalati aburi calzi. Varsati apa clocotita intr-un vas si aplecati-va deasupra lui, invelindu-va capul cu un prosop, ca sa creati o mica sauna. Asteptati cateva minute ca sa nu va ardeti fata. Inhalatiile cu vapori calzi fluidifica secretiile plamanilor. Si la farmacie gasiti solutii pentru inhalat, foarte eficiente.
* Inhalatie cu lamaie. Puneti la fiert 750 cl de apa. Stingeti focul. Adaugati 5 picaturi de ulei aromat de lamaie. Aplecati-va capul peste vas si inhalati aburii. Se repeta de trei ori pe zi.
* Ulei aromat de eucalipt sau pin. Pentru ca inhalatiile sa fie si mai eficiente, adaugati in apa fierbinte cateva picaturi de ulei aromat de eucalipt sau pin. Eucaliptul poseda virtuti antibacteriene, in vreme ce uleiul de pin actioneaza ca un expectorant.
* Bransati un aparat de umidificare in dormitor, inainte de a va culca, pentru ca aerul sa devina mai umed. Respectati instructiunile de utilizare, privind intretinerea aparatului, pentru a evita acumularea de bacterii ori mucegai.
* Umidificator cu ultrasunete. Folosirea lui e recomandata cu prioritate, in cazul cand faceti bronsite in mod repet