Parohul din localitatea Lita, Iuliu Gorea, îşi rotunjeşte veniturile filmând cununiile religioase sau slujbele de sfinţire a bisericilor.
Iniţiativa Sinodului Mitropoliei Clujului, care a cerut Sinodului Bisericii Ortodoxe Române ca preoţii să fie asimilaţi profesorilor din învăţământul preuniversitar şi plătiţi ca atare, a fost primită cu entuziasm de preoţii din judeţul Cluj. Asta pentru că 70% dintre clerici au venituri destul de mici, după cum susţine protopopul ortodox de Huedin, Dorel Puşcaş. De altfel, o parte dintre preoţi şi-au găsit diverse activităţi extra-job pentru a mai rotunji veniturile familiei.
Cameraman amator
Preotul Iuliu Gorea, din Parohia Lita, consideră că iniţiativa Sinodului Mitropoliei Clujului este una foarte bună din cauză că, în mediul rural, preoţii nu reuşesc să-şi ia salariile nici şase luni pe an.
Părintele Gorea povesteşte că, anul acesta, el şi-a primit salariul doar în primele şase luni şi că, de trei luni, este nevoit să facă alte meserii pentru a-şi putea plăti impozitele la stat. „Dacă eşti preot într-o parohie mare, o duci bine. Nu ca un senator, dar o duci bine. Dar majoritatea covârşitoare a preoţilor o duce rău. Să zicem că ai salariu de 1.000 de lei pentru care trebuie să plăteşti impozit, dar din aceşti bani doar 300 de lei îţi dă statul, iar restul trebuie să îi faci singur. Dacă îi faci sau nu asta este, dar plăteşti impozit tot pentru 1.000 de lei“, a spus părintele Gorea.
Preotul Gorea mărturiseşte că, pentru a-şi putea face salariul, este nevoit să meargă să filmeze sfinţiri de biserici şi, mai rar, chiar pe la nunţi. „Ăsta este adevărul. Fac cruci, filmez sfinţiri de biserici şi, mai rar, chiar pe la nunţi, ca să pot plăti impozitele.
Dacă nu fac aceşti bani, trebuie să mă duc să plătesc aceste impozite din salariul preotesei. Să ştiţi că există