O tâlhărie sau un act de violenţă are loc pe stradă, în plină zi. Cei din jur întorc privirea şi se îndepărtează grăbiţi. Sună cunoscut? Zona Dorobanţi. Sâmbătă, ziua în amiaza mare. Poliţia e chemată de urgenţă la o efracţie cu furt din locuinţă. Doi poliţişti stau la uşă şi doi la geam, pentru ca hoţul să nu aibă pe unde fugi. Când apare proprietarul şi descuie uşa, apartamentul este gol.
Ancheta stabileşte că spiritul cetăţenesc s-a lăsat mult aşteptat: un vecin vede cum un hoţ sparge un geam cu o cărămidă. Cum nimeni nu reacţionează, infractorul intră de două ori pe fereastră şi fură diverse obiecte. Vecinul care l-a văzut se duce la administratorul blocului. Cei doi se sfătuiesc şi chiar se ceartă dacă şi cine să sune la poliţie. În final, când dau telefon, e prea târziu şi hoţul nu mai e de găsit.
Acesta este un caz real. De multe ori, oamenii care sunt martorii unui furt sau ai unei agresiuni nu reacţionează în niciun fel, nu iau atitudine şi nici nu alertează poliţia sau o fac prea târziu. Alţii chiar ajung să le dea o mână de ajutor hoţilor fără să ştie.
Este cazul unui alt bucureştean care a văzut nişte oameni cărând obiecte dintr-un apartament vecin. După ce s-a uitat în stradă şi a văzut o Dacie albă, a crezut că este maşina vecinului său care se mută şi s-a oferit să-i ajute pe cărăuşi. Ulterior, s-a dovedit că ajutase nişte hoţi să-i jefuiască vecinul.
11% din bucureşteni ar ajuta o victimă
Un sondaj realizat în aprilie 2008 de Serviciul Analiza şi Prevenirea Criminalităţii împreună cu Facultatea de Sociologie şi Psihologie a Universităţii „Spiru Haret”, pe un lot de 396 de subiecţi, a arătat că, dacă ar fi martorii unei fapte antisociale, numai o treime (33,43%) din bucureşteni ar anunţa Poliţia, fără a da însă alte detalii. 31,57% din repondenţi spun că ar atenţiona făptaşul să în