Patronii schimbă tradiţia musulmană lăsând afacerile pe mâna fiicelor. Fie că se implică în marile afaceri, fie că apare pentru prima dată pe o bancnotă turcească, femeia din Turcia este tot mai modernă. Recent, Banca Centrală din Turcia a decis pentru prima dată ca imaginea scriitoarei Fatma Aliyea să fie imprimată pe noua bancnotă de 50 de lire.
Alegerea a fost făcută de un comitet format dintr-un matematician, un arhitect, un compozitor şi un mistic - acuzat ulterior că a cedat în faţa presiunilor partidului aflat la guvernare.
Criticii susţin că a fost desemnată o personalitate feminină puţin cunoscută publicului, trecând-o cu vederea pe Halide Edip Adivar, scriitoare şi renumită feministă care a luptat alături de Ataturk. Decizia este cu atât mai contestată cu cât romanciera Aliyea va apărea fără eşarfa tradiţională islamică. Totodată, gestul este considerat o capitulare a forţelor religioase conservatoare şi o victorie a organizaţiilor care luptă pentru drepturile femeilor.
Fiica unui istoric şi birocrat, Fatma Aliyea a fost prima femeie din Imperiul Otoman care a scris un roman într-o perioadă în care o asemenea profesie era permisă doar bărbaţilor. A tradus şi o carte din limba franceză, dar sub pseudonim. În acelaşi timp, a militat pentru educarea femeilor şi a susţinut contribuţia lor în societate prin rolul tradiţional de mamă.
Imaginea ţării se schimbă
Apariţia unei femei pe o bancnotă turcească este doar unul dintre eforturile autorităţilor de la Ankara de a schimba imaginea Turciei, candidată la Uniunea Europeană. Guvernul lui Erdogan, care a demarat deja o serie de reforme, vrea să convingă Europa că Turcia este o ţară modernă, cu o democraţie liberală.
Alături de liderii politici, în aceste demersuri se află şi companiile private. Tot mai multe femei încep să moşt