Noua tendinta isi are originile in California, insa se extinde rapid si in celelalte state americane, si desi este cunoscuta sub variate apelative, adevaratul sau nume este unul singur: recesiune.
Se pare ca recesiunea a pus stapanire pe intreaga economie americana, iar tulburarile de pe Wall Street au pus in cui consumul, nu insa inainte de a alimenta puternic somajul. California a fost insa primul stat in aceasta situatie. Acum acest stat ofera un tipar: acela al modului in care ar putea arata Statele Unite dupa criza financiara, scrie Wall Street Journal.
Cu afaceri ce promoveaza exportul, cu un sector manufacturier puternic, servicii profesionale si angajatori mari in sectorul de retail, California nu pare, la prima vedere, foarte diferita de restul statelor americane. Economia statului ce valoreaza 1.800 mld. dolari (1.328 mld. euro) - de doua ori cat cea a Indiei - contribuie cu 15% la Produsul Intern Brut al Statelor Unite si este suficient de puternica pentru a contamina economia la nivel national. California este statul gazda al Hollywoodului, a cinci dintre cele 30 de francize din Liga americana de Baseball si, nu in ultimul rand, a celui mai important sector fermier din tara.
California a fost cea care a condus plutonul de executie si in sectorul imobiliar, punctul de inflexiune al actualei crize. Preturile proprietatilor imobiliare au crescut in California mai mult si mai repede decat in majoritatea statelor americane, dar in acelasi loc sistemul a inceput sa dea semne de slabiciune inainte ca simptomele maladiei sa apara in restul Statelor Unite in 2005. Unii detinatori de ipoteci au clacat, altii s-au tarat printre mormanele de datorii. Problemele s-au extins si au acaparat sistemul financiar al statului, puternic expus la problemele din sectorul imobiliar.
Odata ce problemele si-au facut loc in viata de zi cu zi, locuito