Informaţiile furnizate de către sociologul Marzio Barbagli, în cartea "Imigraţie şi Criminalitate”, au adus o lumină nouă asupra cazului Mailat şi asupra gestionării acestuia de către autorităţile italiene. Sursa: EPA Autorul italian a precizat că Partidul Democrat din Italia şi serviciile secrete italiene au semnat, în urma cazului Mailat, un acord care privea discreditarea României şi a imigranţilor români. Aceştia sunt consideraţia a fi principala sursă a creşterii infracţionalităţii în Peninsulă.
Astfel, după uciderea Giovannei Reggiani, în octombrie 2007, Partidul Democrat, condus de fostul primar al Romei Walter Veltroni, a început să critice România, afirmând că aderarea acesteia la UE este principala sursă a instabilităţii în Italia.
"De fapt, implicarea românilor în infracţiuni grave comise în Italia nu este atât de frecventă cum ar sugera forţele de dreapta şi de stânga", scrie Barbagli.
Tot el semnalează faptul că, după uciderea Giovannei Reggiani, numărul infracţiunilor comise de către cetăţenii români în Italia a rămas acelaşi, crescând, în schimb, numărul de infracţiuni comise de cetăţenii albanezi.
Cu toate acestea, italienii sunt tot mai reticenţi cu privire la români şi manifestă o atitudine indulgentă faţă de albanezi şi marocani.
"Am înţeles că infracţiunile stradale nu sunt doar o caracteristică a românilor, albanezii şi slavii fiind poate mult mai periculoşi, dar liderii de stânga, la acea vreme din Guvernul Romano Prodi, m-au rugat să tac, pentru că altfel aş fi stârnit un val de rasism şi xenofobie fără precedent", acuză Barbagli.
Aceeaşi atitudine a adoptat şi candidatul de centru-stânga pentru Primăria Romei, Francesco Rutell, care în campania electorală a acuzat guvernul Berlusconi de faptul că, prin eliminarea obligativităţii vizelor pentru români, în 2002, li s-a