Guvernul ungar nu a reusit sa ajunga la un acord cu opozitia in ceea ce priveste masurile menite sa stavileasca criza ce a lovit piata locala si a fortat statul sa caute ajutor la FMI si la Banca Centrala Europeana.
In cadrul unei sedinte de urgenta, convocata de primul-ministru Ferenc Gyurcsany, guvernul si banca centrala au anuntat ca o masura de prima necesitate reducerea deficitului bugetar mai rapid decat planuisera anterior pentru a stabiliza pietele financiare. In acelasi timp, opozitia, ce detine o cota de popularitate mai ridicata decat actualul partid de la guvernare, Partidul Socialist, a optat pentru o reducere a nivelului taxelor si impozitelor pentru a antrena cresterea, scrie Bloomberg.
Criza financiara globala ataca pietele emergente mai vulnerabile pe fondul incercarilor investitorilor de a scapa de activele riscante, pe care le arunca in tari in tranzitie intr-o incercare de a se pune la adapost.
Actiunile companiilor maghiare, obligatiunile si nu in ultimul rand moneda nationala au pierdut teren saptamana trecuta. In aceeasi saptamana neagra, agentiile de rating Fitch si Standard&Poor's au redus ratingul de tara al Ungariei, iar guvernul s-a vazut nevoit sa reduca previziunile de crestere pentru anul viitor.
"Investitorii nu mai sunt aceiasi amatori de risc din urma cu putin timp", este de parere Andras Simor, presedintele Bancii Nationale din Ungaria. "Orice reducere a nivelului taxelor trebuie urmata de o reducere sustinuta a nivelului consumului."
Reducerea deficitului bugetar este "cel mai important obiectiv" al partidului aflat la guvernare, afirma ministrul finantelor Janos Veres.
Cel mai pesimist scenariu prezinta un dezechilibrul bugetar ce se va ridica anul acesta la 3,4% din PIB, iar guvernul poate incerca sa "lucreze" la o reducere a acestei valori, conform celor declarate de Gyurcsany.