CE BEM, CE MÂNCĂM
Băutura din lapte Ramli cu cinci vitamine şi aromă de căpşuni, produsă din lapte degresat şi cu îndulcitori, tratată UHT, este un produs care nu ar trebui să fie consumat de copii. Producătorul foloseşte cele cinci vitamine pentru a sugera că acest lapte are efecte benefice asupra organismului. Numai că adăugarea de edulcoranţi chimici de sinteză nu face decât să demonstreze contrariul. E952, E950 şi E954 sunt cancerigeni. Ciclamatul de sodiu a fost introdus de Agenţia Internaţională de Cercetări în Cancer în grupa 3 din punct de vedere al potenţialului cancerigen, iar zaharina – în grupa 2B. Acesulfamul de potasiu are o doză zilnică admisă de 15 mg/kg corp din cauza numeroaselor efecte adverse. A fost demonstrat că E950 induce stres metabolic, motiv pentru care femeile însărcinate şi care alăptează şi copiii nu trebuie să consume produse care au în compoziţie acest aditiv. Zaharina, E954, poate produce oboseală, dureri de cap, ameţeli, halucinaţii, iritabilitate, palpitaţii, anxietate, dureri articulare, spasme musculare, pierderea memoriei şi chiar cancer de creier.
Băutura analizată mai are în compoziţie şi stabilizatorul caragenan, care afectează sănătatea tractusului intestinal, provocând gastrite, ulcere şi favorizând apariţia cancerului de stomac în cazul persoanelor sensibile.
Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, avertizează că produsul analizat are un profil nutriţional dezechilibrat, iar aditivii alimentari utilizaţi îi scad valoarea biologică. Chiar dacă au fost adăugate vitamine, acestea nu au aceeaşi valoare cu asimilarea lor în stare naturală din fructe şi legume.
CONCLUZII
În urma analizei ingredientelor înscrise pe etichetă rezultă că produsul analizat nu este indicat copiilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, suferinzilor de bo