„Capitalul” lui Karl Marx, bestseller din cauza problemelor economice mondiale
Oficialii europeni şi cei americani se află într-un război al nervilor pe marginea metodei prin care ar trebui rezolvată criza financiară. În timp ce mare parte din economiile europene, dar şi cea americană se află în recesiune şi, pentru prima dată, creşterea economică a Chinei a căzut sub 10%, administraţia americană şi cea franceză (ce deţine preşedinţia UE) anunţă summit după summit pentru a-şi impune fiecare propria viziune.
Astfel, după summitul statelor din zona euro şi Consiliul European dedicat crizei financiare conduse de Franţa, a venit rândul preşedintelui Bush să anunţe organizarea unui reuniuni de urgenţă cu liderii celor mai importante economii ale lumii. George W. Bush este încă de părere că trebuie “continuate politicile pieţei deschise”, în timp ce liderul francez, Nicolas Sarkozy, doreşte, din contră, un capitalism mai puternic reglementat, pentru că “nu există libertăţi fără reguli şi fără stabilitate”.
Startul declaraţiilor acide, ce aduc la lumină divergenţele mari dintre Europa şi SUA, a fost dat de premierul francez, François Fillon, care a explicat la TV5 că sunt necesare noi reguli pentru ca “SUA să nu poată să se îndatoreze la nesfârşit pe spinarea altor state”. Au urmat acuzaţiile de abuz de putere aduse la adresa directorului Fondului Monetar Internaţional, francezul Dominique Strauss-Kahn, şi contraatacul francez. Şeful diplomaţiei franceze, Bernard Kouchner, a acuzat indirect Washingtonul că se află în spatele investigaţiei la adresa francezului: „Ar putea să fie vorba de maliţiozitate din partea celor care au declanşat ancheta. Afacerea a picat prost într-un moment când este atâta nevoie de Dominique Strauss-Kahn”.
Economiile lumii - pierderi uriaşe în continuare
Între timp, criza continuă să-şi producă efectele. Banca IN