In ultima vreme, ora 3 dupa-amiaza a devenit cea mai de temut ora de pe Wall Street.
Miercurea trecuta, ca eveniment aproape zilnic, piata de actiuni a luat-o in jos. Ceea ce fusese deja o zi proasta s-a transformat in cea mai proasta zi din istorie, indicele Dow Jones Industrial Average pierzand 733 puncte, sau aproape 8%, scrie International Herald Tribune.
Specialistii au oferit o intreaga serie de explicatii pentru scaderea inregistrata la sfarsitul sedintei de tranzactionare. Unii au indicat pierderile fondurilor de hedging, printre acestea si ale Citadel Investment Group, fondul administrat de Kenneth Griffin. Altii au citat apelurile in marja care i-au fortat pe investitori si directori sa renunte la actiuni pe o piata in scadere. Altii au vorbit despre vanzari determinate de panica in randul persoanelor individuale si administratorilor de fonduri.
A mai fost avansata si o explicatie simpla: economia are probleme, iar recesiunea ar putea fi mai prelungita si mai adanca decat se estimase anterior. Aceste temeri au fost confirmate miercuri dimineata de un raport care indica o scadere a cheltuielilor in retail in septembrie, si dupa-amiaza de comentariile pesimiste ale presedintelui bancii centrale, Ben Bernanke.
"Vanzarile masive au legatura cu economia si vor fi exacerbate de apelurile in marja", a declarat Todd Steinberg, din cadrul BNP Paribas. "Motivul principal pentru aceste vanzari este constientizarea faptului ca impactul asupra economiei va fi mai mare si de mai lunga durata decat se anticipase".
Indiferent de cauza, este clar ca aceasta este una dintre cele mai severe crize bursiere din istoria postbelica. Indicele Dow Jones a inchis sedinta la 8.577,91, iar indicele S&P 500 a scazut cu 90 de puncte, sau 9%, pana la 907,84. A fost una dintre cele mai slabe zile pentru ambii indici.
S&P 500 se situeaza acum cu 42