Criza financiara pune la incercare abilitatea fondurilor de private equity de a-si mentine randamentele previzionate, in contextul in care rentabilitatea companiilor in care investesc va fi afectata de temperarea cresterii economice si de scumpirea finantarii.
"Una dintre principalele provocari pentru fondurile de private equity care investesc in Europa Centrala si de Est este cresterea competitiei pe tranzactii, chiar si pentru tranzactiile mari, tinand cont de resursele mari disponibile pentru aceasta regiune. De exemplu, Advent International a ridicat in luna aprilie un fond cu active de un miliard de euro destinat regiunii central si est-europene", spune Mirela Ene, directorul departamentului de cercetare al Asociatiei Europeane de Private Equity si Venture Capital (European Private Equity and Venture Capital Association - EVCA).
Reprezentantii fondurilor de investitii sunt de parere ca cererea pentru investitiile de tip private equity este in crestere si estimeaza ca va ramane asa pana in momentul in care bancile vor relaxa din nou conditiile de creditare.
"Situatia actuala de criza de pe piata financiara internationala favorizeaza investitiile de capital care reprezinta in acest moment surse de finantare pe termen lung mai accesibile companiilor. Scaderea lichiditatii altor surse de finantare face ca cererea pentru investitiile de capital sa creasca semnificativ", afirma Horia Manda, Managing Partner al Access Capital, care este Investment Manager al Romanian-American Enterprise Fund si Balkan Accession Fund.
Printre ultimele investitii ale fondurilor conduse de Horia Manda se numara Capa Finance (microfinantare), Industrial Access (inchiriaza echipamente in domeniul constructiilor) si Eco Energ Lemn (fabrica de micro peleti).
In ceea ce priveste evolutia multiplilor la care sunt evaluate companiile, parerile printre jucator