Restantele la creditele in lei acumulate de populatie si companii inregistrau in august o crestere accelerata, cu 143% fata de aceeasi luna a anului trecut, conform datelor BNR.
Clientii bancilor au rambursat mai usor creditele in valuta, unde cresterea anualizata a restantelor a fost de 81%.
Valoarea cumulata (lei plus valuta) a restantelor acumulate de clientii bancilor au ajuns in august anul acesta la un nivel cu 123% mai ridicat decat anul trecut.
Astfel, soldul restantelor acumulate de populatie si companii la creditele bancare atat in lei, cat si in valuta au atins in august nivelul de 1,92 miliarde lei (545 de milioane euro). Soldul a avansat cu 9,44% fata de luna iulie, cand restantele totalizau 1,75 miliarde lei (497 milioane euro).
"Daca ne uitam de la ce baza se pleaca, e normal sa fie mare cresterea. Insa nu exista niciun pericol in ceea ce priveste creditele neperformante, din moment ce ele raman la un nivel foarte redus, ca pondere in total credite acordate. In plus, trebuie sa ne comparam cu tarile din regiune, si vom vedea ca suntem sub media Europei", a subliniat Ella Kallai, economist-sef al Alpha Bank.
Ca pondere in total credite, restantele acumulate de clientii bancilor erau in luna august in jurul nivelului de 1,04%, in timp ce anul trecut in aceeasi perioada ponderea era mai redusa, de 0,7%. Analistii spun ca nu exista motive de ingrijorare la o usoara crestere a ponderii detinute de restante in total credite, din moment ce creditul inregistra ritmuri de crestere de 70% anual.
Valuta sta si din acest punct de vedere intr-o lumina mai buna decat leul. Ponderea restantelor la creditele in valuta a fost de 0,48% in august, in timp ce ponderea restantelor in lei a fost de 1,72%.
Si dupa volumul de restante leul este moneda in care rambursarea creditelor a inregistrat rezultsatele mai slabe. Aproape 75% din r