Presedintele bancii centrale americane Ben Bernanke a semnalat sfarsitul aversiunii de decenii a Fed-ului in ceea ce priveste interventia in cazul unor bubble-uri, in conditiile in care criza financiara modifica unele dintre cele mai ferme abordari ale bancii centrale cu privire la reglementare si politica monetara, scrie Bloomberg.
Oficialii ar trebui sa revizuiasca modul in care prin supervizare si prin stabilirea dobanzii de referinta poate fi abordat "fenomenul periculos" al producerii de bubble-uri in sectorul rezidential, al actiunilor si altor active care risca sa duca intreaga economie in jos, a declarat Bernanke. Acesta a avertizat in acelasi timp ca operatiunile bancare ar putea fi concentrate in maini prea putine, in conditiile in care pierderile in crestere si prabusirea unor companii ii orienteaza pe manageri catre fuziuni.
"Este o schimbare foarte importanta," a declarat Ross Levine, profesor de economie in cadrul Brown University din Providence, Rhode Island.
Bernanke se confrunta cu o economie din ce in ce mai fragila. Departamentul de Comert a raportat luna trecuta cea mai pronuntata scadere a vanzarilor din retail din ultimii trei ani. Scaderea a fost a treia consecutiva, fenomen nemaiintalnit din 1992, si a reprezentat unul din factorii aflati in spatele celui mai pronuntat declin al actiunilor americane de la crahul din 1987 incoace.
Datele i-a determinat pe traderi sa parieze ca Fed-ul va reduce din nou dobanda dupa reducerea realizata recent in tandem cu alte banci centrale.
"Este foarte bine ca economistul sef al tarii este un student avid al cauzelor si radacinilor Marii Depresii pentru ca Fed-ul va avea nevoie de toate instrumentele, abilitatile si imaginatia de care dispune pentru a ne scoate din acest haos financiar", a declarat Chris Rupkey, economist-sef in cadrul Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ.
Eforturile