În medie, în fiecare lună, circa o mie de copii din România sunt abuzaţi, neglijaţi sau exploataţi, atât în familie, cât şi în centrele de plasament. În primele şase luni ale lui 2008, aproape 6.000 de copii au fost victimele abuzurilor, arată statisticile Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului. 3 august 2007. O minoră de 13 ani din comuna Cut, judeţul Alba, a fost descoperită de un angajat al primăriei încuiată de părinţi într-o magazie. Fetiţa avea multiple leziuni, fracturi costale, plăgi cutanate suprainfectate, muşcături de rozătoare, arsuri vechi şi recente, era suspectă de septicemie şi anemie severă.
9 septembrie 2007. O familie din comuna vasluiană Vinderei a rămas fără toţi cei patru copii după ce micuţii au fost neglijaţi cu bună ştiinţă. Mama i-a dat să bea uneia dintre fiice în vârstă de doar patru ani o soluţie pentru igiena animalelor. O altă fiică a aceleiaşi familii, în vârstă de 12 ani, fusese găsită cu câteva zile în urmă zăcând într-un şanţ, în comă alcoolică. Copiii au fost internaţi într-un centru de primire minori, iar părinţii au fost decăzuţi din drepturi.
22 august 2008. Asistenta maternală Marcela Făgărăşan din Bistriţa, judeţul Bistriţa-Năsăud, a fost arestată, fiind acuzată de uciderea unui copil în vârstă de patru ani pe care-l avea în îngrijire. Medicii legişti au constatat că micuţul a fost maltratat, fiind ars cu ţigara, având o ureche tăiată şi organele genitale secţionate.
Deşi în România există încă din 2005 o lege care interzice violenţa asupra copiilor, mulţi părinţi cred în continuare că “bătaia e ruptă din rai” şi că o palmă-două, sau mai multe, n-au cum să strice. Dimpotrivă, formează caracterul.
“Eu te-am făcut, eu te omor”
Sunt şi alţii care consideră că au drept de viaţă şi de moarte asupra copiilor lor: “Eu te-am făcut, eu te omor