Ieri, 19 octombrie, s-a incheiat prima editie a festivalului culinar Bucharest Food Festival. Pe langa aroma mancarurilor romanesti, indiene sau unguresti, vizitatorii au simtit si un iz politic in aer: atat premierul Tariceanu, cat si presedintele Basescu si-au facut aparitia printre sutele de vizitatori. Daca Tariceanu a preferat branzeturile, Basescu a poftit la un borcan de miere romaneasca.
Desi presedintele nu si-a anuntat sosirea, o armata de jurnalisti l-a insotit pe tot parcursul vizitei, determinandu-l pe acesta sa nu intarzie mai mult de 20 de minute in fata standurilor cu produse culinare: "Nu va mai ajung o suta de poze?", s-a aratat agasat presedintele. Acesta si-a platit biletul de intrare, s-a plimbat putin printre vizitatori, a dat autografe, a semnat in cartea de onoare a festivalului, dupa care a parasit, rapid, aglomeratia.
Nu a mai apucat sa guste din cel mai lung muschi impletit, care a masurat 30 de metri si care s-a vandut, sub privirile pofticioase ale vizitatorilor, cat ai clipi. Cu o zi in urma s-a epuizat rapid, spre incantarea copiilor, si tortul de 50 de metri, cel mai lung din Romania, realizat special pentru acest eveniment.
Ciolanul pe varza a fost o alta preferinta a vizitatorilor, acesta epuizandu-se in cateva ore. Cu toate specialitatile condimentate (mancarurile indiene, chinezesti sau unguresti), preturile nu au fost extrem de piperate: un gulas unguresc de fasole costa 15 lei, cat o portie de creveti chinezesti. Pentru o portie de chiftele cu susan, tot specialitate chinezeasca, trebuia sa scoti din buzunar 12 lei, iar o bucata de rulada nemteasca de ied a costat 15 lei. La desert - strudel de mere, 3 lei.
Pe langa toate acestea, specialitatile romanesti au fost la mare rang. Nu doar mierea (10 lei/borcan), ci si branza de oaie in coaja (75 lei/kg), pastrama de oaie (30 lei/kg) sau ce