Economia globala se afla pe o spirala descendenta, iar timpul ar putea fi prea limitat pentru liderii mondiali, care incearca sa afle o cale prin care sa opreasca criza inainte sa se produca un dezastru de durata.
Economistii incep sa se ingrijoreze in privinta declinului economic, deoarece incapacitatea de a obtine cresteri ale creditelor acordate declanseaza mai multe pierderi si restrange durata imprumuturilor, scrie Budapest Business Journal.
Guvernele au luat niste decizii fara precedent in ultimele trei saptamani pentru a spori increderea si pentru a determina bancile sa reia tranzactiile, desi pana acum nicio masura nu a facut posibila micsorarea colapsului.
"Nu exista vreo hiperbola care poate descrie ce se intampla", a declarat Kenneth Rogoff, profesor la universitatea Harvard si fost economist sef la FMI.
"Este foarte, foarte improbabil (ca economia lumii sa sufere o depresiune - n. red.) dar am facut doar cinci din cei zece pasi care ne duc spre aceasta faza. Sa speram ca nu-i vom face si pe ceilalti cinci", a adaugat Rogoff.
Cele mai bogate state ale lumii au decis sa faca tot ceea ce este nevoie pentru a reinstala ordinea normala pe pietele de credit care s-au inchis, oprind fluxul de bani pentru creditori, care in mod obisnuit nu au probleme cu obtinerea imprumuturilor.
In contextul unor companii preocupate de obtinerea de credite, General Electric ia in considerare posibilitatea de a cauta o clauza in contractele bancilor care sa-i ofere acces la programele guvernamentale de creditare.
Steven Wieting, economist la Citigroup, a declarat ca era ingrijoarat de faptul ca bancile inca mai faceau stocuri de lichiditati chiar si dupa ce banca centrala americana (Fed) a inundat pietele cu bani si a redus rata dobanzii de referinta cu 3,75 puncte procentuale intr-un interval de 13 luni.
Celelalte banci central