Potrivit celor mai multe studii, cea mai mare frica a oamenilor este sa vorbeasca in public. Cea de-a doua cea mai mare frica este moartea. Cum va suna asta? Inseamna ca daca esti o persoana obisnuita si te duci la o inmormantare, preferi sa te afli in sicriu decat sa tii un discurs, spunea actorul american, Jerry Seinfeld, in serialul de comedie "Seinfeld".
Atunci cand ajungem in fata unui public, cei mai multi dintre noi incep sa tremure, vad totul in ceata, le bate inima mai tare sau li se usuca gura. "Frica de a vorbi in public vine din educatia pe care am primit-o, inca de cand eram la scoala si eram scosi la tabla ca o pedeapsa, si nu pentru a impartasi ce am invatat. Din acest motiv, cand vorbim in public parca gesturile nu ne apartin. Ni se blocheaza emotia in trup, iar publicul crede numai ceea ce vede", explica actrita Oana Pellea, care a tinut un atelier despre gest in cadrul celei de-a treia conferinte de leadership creativ organizata de asociatia Erudio, cu tema "Despre expresivitate sau ce-i face pe oameni sa te asculte".
Profesorul Horia Roman Patapievici, prezent la acelasi eveniment, a vorbit despre cum a reusit sa treaca peste timiditate. "Din cauza si datorita timiditatii mi-era greu sa vorbesc dupa ce ridicam doua degete. Aveam permanent constiinta ca eu vorbesc, eram coplesit de acest lucru", povesteste acesta.
Spune ca a rezolvat problema timiditatii prin modestie. Si-a dat seama ca o persoana coplesita de propria prezenta isi acorda siesi o importanta pe care n-ar trebui sa si-o acorde deloc.
"O persoana timida este, de fapt, foarte orgolioasa, este foarte importanta pentru sine. Insa eu m-am intrebat daca am motive pentru a crede acest lucru. M-am evaluat si, prin comparatie, mi-am dat seama ca n-am niciun motiv sa fiu orgolios. Deci nici sa fiu timid. Acest lucru m-a ajutat sa vorbesc in public fara sa-mi tremu