"Atat timp cat se aude muzica, trebuie sa te ridici si sa dansezi." Cine nu isi aminteste aceasta replica? Face deja parte din categoria celor clasice.
Cel care a enuntat-o pentru prima data a fost Charles Prince, fostul director executiv al Citigroup, in iulie 2007, atunci cand ringul de dans al Wall Street-ului era pe punctul de a cadea sub propria-i greutate. "Noi inca dansam", spunea el la acea data.
Acum, la un an dupa aceste declaratii, Prince si-a pierdut de mult tronul. In locul lui insa, Vikram Pandit, cel care a preluat tot deranjul lasat in urma de predecesorul sau, danseaza intr-un ritm rapid si, mai mult, se pare ca danseaza singur.
Toata lumea cu exceptia sa pare ca si-a gasit un partener de dans. Goldman Sachs valseaza cu Warren Buffet. Morgan Stanley danseaza tangou cu japonezii. Bank of America a primit invitatie de la Merrill Lynch.
Pandit arata ca o floare unicat. El nu are nimic, cu exceptia celor 25 mld. dolari (18,38 mld. euro) primite prin intermediul secretarului Trezoreriei Hank Paulson. Citigroup s-a aflat printre cele noua mari banci ce au primit mai mult de 125 mld. dolari (91,92 mld. euro) din partea guvernului federal, ca parte a unui plan fara precedent menit sa salveze industria financiara.
Cel mai important, si ceea ce Pandit nu a inteles inca - in pofida investitiilor anterioare ce au venit dinspre Abu Dhabi si din alte colturi ale lumii -, este genul de afacere ce ar garanta mentinerea Citigroup in sectorul bancar american. Colosul mondial "batran si bolnav" pe care el l-a mostenit este lasat acum sa se joace leapsa cu rivalii sai ce cresc vazand cu ochii. Investitiile guvernamentale mascheaza doar probleme profunde si durabile din cadrul imperiului Citigroup, printre acestea aflandu-se si o serie de active problematice.
"Ei inca trebuie sa vanda canapeaua si mobila din camera de zi pentru a