Va fi foarte dificil sa armonizezi toate aceste interese. Fiecare vrea sa traga pe spuza lui eventualul castig, fie el si politic, de pe urma crizei. Deocamdata, castigatorii sunt partidele de stanga, care acuza sistemul imperialist care a facut posibila furtuna financiara, scrie Dan Popa pe blogul sau.
Lucrurile insa stau infinit mai nuantat. George Bush, Nicolas Sarkozy si Jose Manuel Barroso s-au intalnit sambata la Camp David pentru a propune solutii impotriva crizei. Pentru seful Frantei, Nicolas Sarkozy, este un mic razboi castigat, el avand de mai multa vreme drept tinta, obtinerea acordului SUA pentru o conferinta dedicata reformarii sistemului financiar mondial. Primul dintre summiturile preconizate, va avea loc in Statele Unite, imediat dupa alegerile prezidentiale de la 4 noiembrie. Pe ordinea lui de zi, reforma sistemului financiar mondial, in scopul evitarii repetarii actualei crize.
Urgenta pare a fi cuvantul de ordine acum. “Trebuie ca acum sa mergem repede, intrucat se cere o rapida stabilizare a pietelor precum si gasirea raspunsurilor, dar mai cu seama pentru ca, odata calmul revenit, nu mai trebuie si ca totul sa se refaca, in aceleasi conditii, care existau inainte”, spune seful Frantei, denuntand paradisurile fiscale. Nimic nu garanteaza ca europenii vor obtine ”noul” lor Bretton Woods - acordul care guvernase din 1994 finantele internationale.
Nicolas Sarkozy a recunoscut ca locatarul Casei Albe avea ”toata dreptatea sa spuna ca o repunere in cauza a economiei de piata ar fi o catastrofa”. Desi ”nu putem insa continua cu aceleasi cauze, care ar urma sa produca si tot aceleasi efecte. Economia de piata are nevoie de reguli”, a insistat el. ”Bretton Woods a durat trei saptamani, cu participarea a 44 de tari, intr-o epoca in care in lume existau mai putine tari”, a remarcat un purtator de cuvant al presedintelui am