Procesul de un an si jumatate dintre grupul Cocor si SIF Transilvania privind anularea majorarii de capital din 2007 a luat o intorsatura neasteptata la sfarsitul saptamanii trecute, cand Curtea de Apel Brasov a admis cererea lui Daniel Stoica, administrator al Cocor SA, privind anularea hotararii AGEA din 27.04.2007 prin care se aprobase majorarea de capital.
Pana in acest moment, SIF Transilvania castigase toate procesele cu grupul Cocor care vizau acea hotarare a Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor, iar sansele de reusita ale grupului din Bucuresti pareau destul de reduse.
In intervalul de un an si jumatate de cand cele doua parti se judeca, evolutia actiunilor SIF Transilvania pe Bursa a fost puternic influentata de deciziile din proces, dar mai ales de speculatiile privind rezultatul acestuia. In iunie 2007, dupa ce Cocor a anuntat ca va ataca in justitie majorarea capitalului social de la SIF Transilvania, titlurile SIF3 au luat un avans mai puternic pe Bursa decat celelalte SIF-uri, pe fondul speculatiilor ca majorarea de capital ar putea fi anulata, ceea ce ar fi dus automat la injumatatirea numarului de actiuni si, teoretic, la o dublare a pretului actiunilor.
Miza procesului era atunci una foarte mare, iar o eventuala decizie de anulare a majorarii de capital putea aduce castiguri semnificative pentru unii investitori si pierderi insemnate pentru alti.
Pe de o parte, cei care participasera la majorarea de capital si-si vandusera apoi actiunile detinute la jumatate de pret, mizand pe faptul ca vor primi un numar similar de actiuni gratuite, riscau pierderi uriase. De cealalta parte, cei care cumparasera actiuni dupa data de inregistrare sperau la castiguri mari.
Cele circa 540 de milioane de actiuni emise in cadrul majorarii de capital au fost suspendate de la tranzactionare aproape un an (de pe 21 iulie 2007 pana pe