În locul halelor unde se asamblau până acum tractoare s-a instalat doar o firmă de IT. Vechea fabrică este închisă. Din cei 1.900 de angajaţi au mai rămas doar 100, care se ocupă acum de paza halelor şi a utilajelor. Simbol al Braşovului, uzina “Tractorul” are acum porţile închise. Locuitorii cartierului cu acelaşi nume sunt curioşi să vadă ce se va alege din fosta fabrică. Părerile sunt împărţite printre braşoveni.
Unii sunt încântaţi că zona se va dezvolta, alţii spun că investitorii au cumpărat uzina doar pentru a scoate bani din afaceri imobiliare. “Este chiar în centrul oraşului, vă daţi seama cât valorează terenul? Nu mai apucăm noi să vedem cartiere noi şi magazine. Vor vinde terenul şi o să obţină de zece ori preţul pe care l-au dat pe uzină”, spune un pensionar din zonă, fost muncitor la „Tractorul“.
Investiţiile, în aşteptare
Deşi investiţiile au fost anunţate la peste un miliard de euro în decurs de aproximativ zece ani, deocamdată acestea nu se văd. „Firma de IT care a anunţat că doreşte să închirieze un spa-ţiu a venit deja şi s-a instalat. Au 700-800 de angajaţi care îşi desfăşoară activitatea pe 4.000 de metri pătraţi.
Avem şi alte firme care vor să investească şi în curând vom prezenta proiectul“, a spus Silviu Savin, reprezentant al Flavus Investiţii, noul proprietar. Până acum s-a păstrat secretul asupra noului “look” al uzinei. „La începutul lunii viitoare vom prezenta proiectul, vom avea şi machete cu noul ansamblu“, a declarat Ana Maria Constantinescu, PR Flavus Investiţii.
Firma Flavus Invest din Bucureşti a cumpărat “Tractorul” anul trecut şi a plătit 91,6 milioane de euro, adică exact preţul de pornire. Conform contractului cu AVAS, firma nu este obligată să producă tractoare. Potrivit anunţului iniţial, în următorii ani aici se vor construi un centru comercial de 100.00