Agricultura se numara printre domeniile care au fost atinse de efectele crizei, dupa ce in urma cu aproximativ o saptamana a avut loc o prabusire a bursei cerealelor.
Pretul graului, al porumbului si al oleaginoaselor este in cadere libera. "Am asistat la reduceri semnificative ale cotatiilor atat la bursa din Chicago, cat si la bursele europene. Graul si porumbul se vand astazi cu 30%-40% mai ieftin decat in urma cu doua-trei luni, iar oleaginoasele au scazut semnificativ pe fondul diminuarii pretului petrolului. Deocamdata asistam la scaderi de preturi la orice fel de materie prima", a declarat Mihai Anghel, care controleaza Cerealcom Dolj, al treilea mare jucator in topul companiilor agricole din Romania.
Mihai Anghel se numara printre producatorii agricoli care au refuzat sa vanda in totalitate cantitatile de cereale recoltate anul acesta din cauza scaderii dramatice a pretului de achizitie.
Ca si Adrian Porumboiu, care controleaza grupul Racova Agro Pan din Vaslui, sau Ioan Niculae, administratorul Interagro, Anghel a vandut pe piata o cantitate mica de cereale, restul fiind depozitata si urmand sa fie vanduta la anul, cand este asteptata o criza alimentara din cauza lipsei de materie prima.
Jucatorii din agricultura spun ca in Romania preturile sunt mult mai mici decat in tarile europene. In momentul de fata, pretul pentru tona de floarea-soarelui a scazut cu pana la 50 de euro. "Avem de-a face cu o anomalie. La floarea-soarelui pretul mediu in Europa se incadreaza intre 240 de euro si 260 de euro pe tona, pret cu care se vindea la noi inainte de criza. Daca acum doua luni se cumpara cu 900 de lei/tona (238 de euro/tona), la aparitia crizei a scazut la 720 de lei/tona (191 euro/tona). Totul se scumpeste, euro este mai scump, iar pretul la produsele agricole scade. Nu este normal ca acum patru zile firme din Ungaria sa mentina pre