Gary Williamson, doctor la Universitatea Leeds, a identificat cele tipurile de alimente functionale, adica hrana necesara unei vieti lungi si active, informeaza Daily Mail. Majoritatea sunt legume si fructe, dar printre ele se gasesc si micile placeri cotidiene, precum ceaiul, cafeaua si ciocolata.
Alimentele functionale ajuta la prevenirea cancerului si a bolilor cardiace: contin polifenol, un compus organic produs de plante, celebru pentru antioxidantii pe care ii contine.
Hrana functionala ofera o gama larga de vitamine, dar Williamson este interesat in special de polifenoli, recomandand consumarea a cat mai multor alimente sanatoase. Combinatiile de subtante continute de fiecare maximizeaza beneficiile.
Rolurile diferitelor tipuri de polifenol sunt inca analizate de oamenii de stiinta, motiv pentru care deocamdata nu este posibila crearea unor pilule de tipul vitaminelor. Importanta ramane consumarea hranei.
Conform declaratiei doctorului, capacitatea alimentelor functionale de a lupta impotriva bolilor nu inseamna numai vieti active mai lungi, ci un ciclu de viata prelungit datorita reducerii riscului unei morti premature. Totusi, Williamson a precizat ca hrana sanatoasa nu va face pe nimeni sa traiasca 200 de ani, ciclul de viata fiind reglat genetic.
Cele 20 de alimente ale regimului pentru o viata lunga si activa
- mere – bogate in polifenol
- mure – nivel ridicat de antocianina (un antioxidant care reduce frecventa tuturor cancerelor)
- ceai negru – teaflavina (distruge celulele cancerigene)
- afine – nivel ridicat de antocianina
- broccoli – polifenoli
- tarate – acizi polifenolici
- cirese – antocianine
- rosii cherry – quercitina (antiinflamator, antioxidant, anticangerigen)
- cafea – acizi fenolici
- merisoare (cranberries, specifice