Din vara acestui an, cand materiile prime au inregistrat un nivel record pe fondul temerilor privind lipsa continua de oferta pe acest segment, graul si porumbul - doua dintre cerealele de baza - s-au prabusit cu mai mult de 40%. Pretul barilului de petrol a coborat, de asemenea, cu 44%, in timp ce metalele au inregistrat scaderi de pana la o treime din valoare.
Scaderea rapida a preturilor pe acest segment reprezinta o raza de speranta pentru consumatori pe fondul accentuarii turbulentelor economice, lasand mai multi bani in buzunarele acestora mai multi bani intr-un moment in care au nevoie disperata de ei. Pe piata americana pretul benzinei a inregistrat un ritm constant de scadere, in numai cinci zile la inceputul lunii octombrie coborand cu 24 de centi, pana la 3,2 dolari/galon (78 centi/litru).
Totusi, preturile pentru majoritatea materiilor prime raman ridicate vizavi de nivelurile inregistrate in ultimii ani.
Tendinta descendenta va continua insa, estimeaza analistii, pe fondul incetinirii cererii provocate de adancirea crizei economice globale.
Intrebarea care persista inca este in ce masura preturile vor reveni la nivelele istorice normale sau se vor lovi de o bariera - creata de dezvoltarea economiilor asiatice - care nu le va permite sa mai coboare.
Scaderea rapida a preturilor in ultima perioada a eliminat o parte din temerile referitoare la nivelul inflatiei, unul dintre motivele pentru care bancile centrale au ezitat mult timp sa reduca dobanzile.
Declinul preturilor materiilor prime a inceput inainte de ultimul val de panica de pe pietele bursiere, insa acesta a exacerbat si mai mult presiunile puse asupra segmentului marfurilor. Pretul petrolului a coborat cu 10% intr-o singura zi in prima parte a lunii octombrie, perioada in care s-a mentinut in jurul a 80 de dolari pe baril, mult sub recordul de 141 de dolari pe b